Varmebehandling af øl

Hvordan varmebehandler jeg mit øl

 

Er du træt og irriteret over at dit øl bliver dårligt og kommer til at smage træls efter kort tid, kan løsningen være at varmebehandle/pasteurisere øllet.

Ud over at varmebehandlingen slåer de bakterier ihjel der ødelægger smagen og dermed øllet, dræber den også den sidste gær aktivitet som kan være skyld i skum granater/over karbonisering.

Varmebehandlingen har ingen indflydelse på smagen da øllet stadigt vil udvikle/modne på flaske efter endt behandling.

Varmebehandlingen skal først gøres når din øl er færdig karboneret, da varmebehandlingen bl.a. dræber den gær som øllet bruger til at danne kulsyre (CO2) i øllet med. (typisk efter 5-6 uger ved sukker karbonering)

Hvis du bruger beergun eller modtryksfylder kan du varmebehandle umildbart efter tapning.

For at kunne varmebehandle sit øl kræver ikke en større investering, man kan bruge sin bryggryde ved at stille øl flaskerne ned i gryden, gerne på en falskbund/indsatssi så de ikke står direkte på bunden.

Du danner en cirkel rundt lags med kanten af gryden og i midten stiller du en ølflaske med vand i, hvori du stiller dit bryg thermo-meter så du kan følge med i hvor varmt kerne temperaturen er, når kerne temperaturen når ca. 70 – 75 grader er de varmebehandlet og så er det op med øllene.

varmebehandling af øl

varmebehandling af øl

varmebehandling af øl

varmebehandling af øl

 

Vær opmærksom på at under varmebehandlingen er der risiko for at der godt kan sprænge en flaske eller to.

Så sørg for at når du tapper dit øl så skal der være plads til at øllet kan ”udvide sig” for varmen får øllet til at fylde lidt mere i flasken og det skal der være plads til ellers risikerer du at flasken ”sprænger”.

PAS PÅ !!! Når du tager øllet op af gryden, så stil dem aldrig på et koldt underlag. Et koldt underlag gør at flasken får lyn nedkølig og det kan den ikke holde til.